Katalog » OLEJKI I OLEJE
Informacje o produkcie
Kliknij aby zobaczyć zdjęcie w oryginalnej wielkości
OLEJ RYCYNOWY
Pojemność: 90g
OLEJ RYCYNOWY
90g
DOSKONAŁA PIELĘGNACJA WŁOSÓW, SKÓRY I PAZNOKCI



Drodzy Klienci.
Olej rycynowy większości z Państwa i mnie również, znany jest jako olej pomagający na zaparcia. Jednak wiele lat badań i doświadczeń pokazało, że przede wszystkim  jest wykorzystywany do pielęgnacji ciała, paznokci i włosów.  
Olej rycynowy - pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa rycynowego lub rosnącej w Polsce byliny zwanej rącznikiem pospolitym. W tropikach rośnie nawet do 13 metrów wysokości. Ma wielkie palczaste liście, niepozorne kwiaty zebrane na jednej łodydze, z których powastają duże, kolczaste, podobne do kasztanów owoce. W każdej z trzech komór takiego owocu znajdują się szaro-brązowe nasiona. Zawarty w nasionach ricin jest silne trujący, więc ich spożycie może być śmiertelne.
Olej rycynowy otrzymuje się poprzez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na jego rozkład i wówczas otrzymujemy produkt absolutnie bezpieczny. 
Olej jest dość gęstą cieczą w kolorze bezbarwnym lub jasnożółtawym. Jest emolientem czyli poprawia nawilżenie skóry. Natłuszcza skórę tworząc na niej film ochronny, dzięki temu woda ze skóry nie odparowuje zbyt szybko. 
 
ZASTOSOWANIE
*do pielęgnacji wypadających brwi i rzęs,
* przy produkcji mydła- z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni,
*przy produkcji kremu- uzyskać można śnieożnobiały kolor naszego mazidła,
*w kosmetykach błyszczących, np. pomadkach do ust, błyszczykach- olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym,
*do olejowania włosów-wspomagająco jako odżywka,
*jako serum na zniszczone końcówki,
*do nacierania zmian skórnych, różnego rodzaju brodawek, wyprysków,
*do pięlęgnacji i odbudowy łamliwych paznokci i skórek wokół nich,
*do leczenia ciężko gojącego się pępka u noworodków,
*podobno olej stosuje się również do masażu piersi w celu zwiększenia ilości mleka,
*do rozgrzania bolących i zmęczonym stóp (wmasować olej, nałożyć na noc wełniane lub bawełniane skarpety).

Olej rycynowy ma dużą zdolność wyłapywania brudu i bakterii. Jeśli przygotujemy sobie specjalną mieszankę z oleju rycynowego oraz 2, 3 innych olejów i umyjemy nią twarz, skóra po takim oczyszczaniu będzie gładka, miękka, pory oczyszczone. Nie naruszymy naturalnego płaszcza lipidowego. 
Zasada jest prosta: im bardziej tłusta skóra tym więcej oleju rycynowego można użyć w mieszance.

KURACJE Z UŻYCIEM OLEJKU RYCYNOWEGO:

Kuracja wzmacniająca do rzęs i barwi- najlepiej do tego celu wykorzystać zużyty pojemnik po tuszu wraz ze szczoteczką. Umyć go np. płynem do demakijażu i wlać olejek rycynowy. Kilka razy w tygodniu aplikować na rzęsy i brwi. Już po kilku tygodniach rzęsy i brwi będą grubsze, mocniejsze i ciemniejsze. 
Kuracja wzmacniająca paznokcie-wcierać olejek 2 razy dziennie w płytkę paznokcia. Po 2-3 tygodniach płytka będzie gładsza, błyszcząca i mocniejsza. Dla podtrzymania efektu należy wcierać olejek 2-3 razy w tygodniu. 
Kuracja nawilżająca dla skóry-może być stosowana na twarz lub całe ciało. Na wilgotnej skórze należy rozprowadzić olejek, wykonać delikatny masaż, nadmiar usunąć ręcznikiem. Olejek rycynowy doskonale natłuszcza skórę, tworząc delikatną warstwę ochronną, zapobiegającą utracie wody z komórek.

Oleju rycynowego nie wolno używać w czasie ciąży, gdyż może powodować powikłania w jej przebiegu i poronienia.
Przy częstym stosowaniu może przyciemnić włosy.

CIEKAWOSTKI
Możliwość przeczyszczające oleju w ciekawy i korzystny dla siebie sposób wykorzystywali około 100 lat temu poszukiwacze diamentów na pustyni w Namibii. Pracownicy zanim opuścili teren poszukiwań dostawali do wypicia solidną porcję oleju rycynowego. Ewentualnie "skonsumowane" diamenty powracały dosyć szybko na zewnątrz;-).


INCI:
Ricinus communis

Cena
Ilość
7,50 zł
Galeria
Inni klienci kupujący ten produkt zakupili również
Produkty z tej samej kategorii
Zapytaj o szczegóły
Imię i nazwisko:
E-mail:
Telefon:
Twoje pytanie:
Wpisz kod widoczny na obrazku:
weryfikator
Email:   
Hasło:   
Twoje konto
Twój koszyk jest pusty

Aby sprawdzić status zamówienia wpisz jego unikalny numer


Zaawansowane wyszukiwanie
Chcesz otrzymywać informacje o nowościach w naszym sklepie?
Wpisz swój adres e-mail!



Aktualna Data: 2014-10-02 16:26
Data Ostatniej Aktualizacji: 22.12.2013
© Ars et Natura. Wszelkie Prawa Zastrzeżone. All Rights Reserved.